Novosti

Tema VIII Međunarodne naučne konferencije "Društvene devijacije" je PRAVO NA ZDRAVLJE I OBRAZOVANJE – UNIVERZALNA LJUDSKA PRAVA, a održaće se 23.06. i 24.06.2023. u Banja Luci.

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima govori o dva univerzalna ljudska prava - pravo na zdravlje (čl. 25) i pravo na obrazovanje (čl. 26). Prema ovoj deklaraciji, pravo na zdravlje podrazumjeva da svako ima pravo na standard života koji obezbeđuje zdravlje i blagostanje, njegovo i njegove porodice, uključujući hranu, odjeću, stan i ljekarsku njegu i potrebne socijalne službe, kao i pravo na osiguranje u slučaju nezaposlenosti, bolesti, onesposobljenja, udovištva, starosti ili drugih slučajeva gubljenja sredstava za izdržavanje usljed okolnosti nezavisnih od njegove volje. Majke i djeca imaju pravo na naročito staranje i pomoć. Sva djeca, rođena u braku ili van njega, uživaju jednaku socijalnu zaštitu. Pravo na obrazovanje naglašava da svako ima pravo na obrazovanje. Obrazovanje treba da bude besplatno, bar u osnovnim i nižim školama. Osnovno obrazovanje je obavezno. Tehničko i stručno obrazovanje treba da bude svima podjednako dostupno na osnovu njihove sposobnosti. Obrazovanje treba da bude usmjereno ka punom razvitku ljudske ličnosti i učvršćivanju poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ono treba da unapređuje razumijevanje, trpeljivost i prijateljstvo među svim narodima, rasnim i vjerskim grupama, kao i djelatnost Ujedinjenih nacija za održanje mira.

Tema ovogodišnje konferencije polazi od raznih dilema i pitanja kao što su: Znamo li šta propisuju čl. 25. i 26. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima? Kako obezbjeđujemo ova prava na nacionalnom i svjetskom nivou? Kakve zdravstvene izazove donosi sadašnjost i budućnost? Koje obrazovne inovacije zaslužuju nove generacije? Koji su to pravni aspekti i principi koji obezbjeđuju sprovođenje ovih univerzalnih prava u društvu? i sl.

Preuzimte pozivno pismo sa linka i pridružite nam se u junu!

Prilozi:
Pozivno pismo 2023.docx [62.34Kb]